Att jag nu styr min kropp genom en tävlingsdiet, det är ingen hemlighet. Dag för dag, vecka för vecka pulsar jag kroppen min mot en form, som ska uppfylla klassens norm. Hur jag kring denna diet resonerar och planerar är något jag genom denna serie inlägg, nu delar..
Detta inlägg (som del 3 utav 3) kommer att beröra hur jag resonerar kring fördelningen av makronutrienter (Protein, Fett och Kolhydrater) i min egna kostplan. Den föränderliga kostplan som dels ska ta mig i tävlingsform men även se till att jag mår bra och trivs under resans gång. För att inläggen inte ska bli alltför långrandiga kommer jag att lyfta varje makronutrient en och en. I inlägget Dietupplägg del 2, Makrofördelning kan ni läsa mer om Protein och i inlägget Dietupplägg del 3, Makrofördelning om Kolhydrater. Det fjärde inlägget i serien kommer att beröra Fett som makronutrient.
Fett
Fett som näringsämne har under de senaste decennierna gått från att vara totalt ratad i hela produktsortiment, till att nu inom extrema kretsar exklusivt prioriteras. Som i de flesta fall ligger sanningen där någonstans mitt i mellan och lagom brukar i längden vara bra.
Fett bryts ned och upptas i kroppens matsmältningsprocess på ett långsamt och lite annorlunda sätt. Fett är ju som bekant ringa vattenlösligt och behöver sedan en del hjälp utav ett ”transportprotein”, för att kunna ta sig runt i vårt blodsystem. Makronutrienten lagras sedan in på ett fullt naturligt sätt och kan vid behov tillämpas som energi men måste då först genomgå en energikrävande ombildningsprocess. Vi kan träna-upp kroppens förmåga, att i högre omfattning tillämpa fett som energikälla vid bildning av ATP (kroppens energimolekyl) och därmed bespara våra lager med glykogen (kolhydrater i inlagrad form). Det är dessa träningsformer som vi slentrianmässigt benämner som ”fettförbrännande”.
Fettets struktur
Fett har olika kemiska formationer och kategoriseras därmed inom olika definitioner. Fett kan vara mättat och omättat. Det omättade fettet kan i sin tur vara både enkelomättat och fleromättat. Vilken mättnadsgrad respektive fettsyra har påverkar dess funktion i kroppen, varför en variation är att föredra. Sedan har vi fettsyror som är av essentiell art och därmed måste tillföras kroppen genom den näring vi till vardags benämner som mat. Utan tillräcklig mängd och fördelning av essentiella fettsyror mår våra kroppar inte helt bra och kan därmed varken prestera eller fungera optimalt. Med en undermålig kosthållning riskerar vi allt från hudeksem till en ökad infektionskänslighet och sjukdom i våra hjärt- och kärlsystem.
Fettnivå
Fett är det mest energitäta näringsämnet med ca. 9 kcal/g, till skillnad från övriga makronutrienter som ger närmare 4 kcal/g. Som ni förstår prioriterar jag de fettkällor som är av essentiell art, under perioder då näringsintaget är mer eller mindre begränsat. I dagsläget täcker jag detta behov med bra mat, vilken tål att både förtydliga och upprepa.
Även om fettet i sig fyller flera funktioner som att utgör byggnadsmaterial i cellväggar, medverka till produktion av olika hormoner, omsorgsfullt skydda organ och värma oss är fettet även en förutsättning för de fettlösliga mikronutrienteras (vitamin A, D, E och K) upptag i kroppen, vilket i sig är avgörande för behoven. Med andra ord är rätt fett i lagom mängd bara bra.